Sierpień 2, 2016

Herodek.pl

Stowarzyszenie STOG realizuje w 2016 roku projekt HERODEK.PL, którego celem jest udostępnienie strony internetowej poświęconej życiu i twórczości Karola Wójciaka.

Zgromadzimy materiały i wiedzę o tym mało znanym twórcy z Lipnicy Wielkiej. Najbardziej dynamiczną zakładką strony ma być, tzw. Licznik Gnotków. Autorzy mają nadzieję, że ta zakładka dzięki odwiedzającym www.herodek.pl  stanie się najbardziej dynamiczną częścią projektu. Za pomocą Licznika Gnotków będzie się odbywać regionalna akcja liczenia rzeźb artysty ( gnotek to gwarowa nazwa rzeźby). Poprzez formularz kontaktowy odwiedzający stronę będą mogli informować o widzianej przez nich gdzieś, u kogoś rzeźbie lub innych materiałach związanych z artystą. Po zakończeniu liczenia rzeźb w regionie, akcja ma być rozszerzona na skalę ogólnopolską. Strona powstaje dzięki pomocy Partnerów projektu: Muzeum Etnograficznemu w Krakowie, Muzeum Tatrzańskiemu w Zakopanem, Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce-Zdroju, Orawskiemu Parkowi Etnograficznemu w Zubrzycy Górnej. Internetowy Licznik Gnotków to dopiero początek… Poprzez „licznik” odbywa się tak naprawdę zbiórka eksponatów na planowaną monograficzną pierwszą, tak dużą w XXI w. wystawę dedykowaną Wójciakowi. Stowarzyszenie STOG wraz z Partnerami projektu rozpocznie realizację celu głównego – organizację jubileuszu 50 – lecia śmierci Heródka, która wypadnie w 2019r. Wystawie ma towarzyszyć wydana publikacja, a w niej znajdą miejsce nazwiska osób, które pomogły nam w liczeniu rzeźb lub dotarciu do nieznanych jeszcze materiałów. Nazwa wystawy to NOVY MIT/TROPY HERÓDKA 2019.To rok w którym

Piękne mity zasługują na to, by je opowiadać na nowo.

Województwo Małopolska

Bez kategorii # , , , , , , , , , , , , , , , ,