Październik 10, 2016

Zaprzyjaźnij się z emocjami

„Zaprzyjaźnij się z emocjami” to projekt interdyscyplinarnych warsztatów artystycznych, teatralno-plastycznych, inscenizowanych czytań skierowanych do społeczności lokalnej Nowej Huty. Celem projektu było przede wszystkim oswajanie emocji u dzieci, budowanie odwagi emocjonalnej, wychowanie i edukacja dzieci i rozwój ich talentów, wzmacnianie więzi rodzinnych, poczucia wspólnoty i bliskości. Interdyscyplinarna forma łącząca teatr, sztukę i literaturę miała za zadanie wpłynąć pozytywnie na dzieci, rozwijając wyobraźnię. Tematyka spotkań poświęcona była trudnym emocjom, z którymi dzieci nie potrafią sobie poradzić. Projekt pomagał wyrażać dziecku te emocje,  wspierał rozwój emocjonalny dzieci, rozwijał ich wrażliwość i kreatywność.

Zaprzyjaźnij się z emocjami

Trzy spotkania odbyły się w okresie przedwakacyjnym V-VII 2016:

2 czerwca – temat: fantazje, marzenia, potrzeby „Różowe życie” Amandy Eriksson. „Różowe życie” to książka o twórczej sile marzeń, kreatywności i pomysłowości bliskich – dziadków, rodziców.
23 czerwca – temat: złość – książka „Billy jest zły” Birgitty Stenberg, Mati Lepp. Książka świetnie ilustrująca gniew dziecka i złe emocje, skąd się biorą, jak je opanować, jak oswoić.
4 lipca 2016 – temat: zazdrość – książka „Inne życie” Amandy Eriksson. „Inne życie” to znakomicie, ze szwedzką lekkością i dużą dawką humoru, opowiedziana historia o uczuciu znanym każdemu – zazdrości.
Dwa spotkania odbyło się w okresie powakacyjnym IX-X 2016:
15 września 2016r. – temat: konflikt, nietolerancja – książka „Jak dwie krople wody” Vanessa Simon Catelin. Książka porusza bardzo poważny temat, jakim jest nietolerancja, strach przed nieznanym, stereotypowe myślenie i ukazuje konsekwencje takich postaw. Doskonale przedstawia mechanizm powstawania konfliktów, absurd wojen.
6 października 2016r. – temat: rodzicielska bliskość, budowanie więzi emocjonalnej między rodzicami i dziećmi (w ramach Międzynarodowego Tygodnia Bliskości). Spotkanie było poświęcone budowaniu więzi emocjonalnej między rodzicami a dziećmi, było również formą podsumowania spotkań poprzednich. Na warsztatach poruszyliśmy kwestie emocji, uczuć, potrzeb, rodzice starali się popatrzeć na świat oczami dziecka.

Warsztaty prowadziła Oliwia Jakubik-Pękala.

Projekt zrealizowany przy wsparciu finansowym Funduszu Inicjatyw Obywatelskich i Województwa Małopolskiego.

logo_fio_nowe  BIS-podstawowe-CMYK  Logo-Małopolska-V-RGB

Bez kategorii # , ,