Listopad 6, 2016

Spotkanie z Karolem Wojciakiem „Heródkiem”

Stowarzyszenie STOG i Muzeum Etnograficzne w Krakowie

zapraszają na premierę strony internetowej HERODEK.PL

oko

napis

20 listopada 2016 (niedziela) o godz. 15.30 w sali odczytowej Muzeum Etnograficznego w Krakowie (plac Wolnica 1) podczas Dnia Otwartych Drzwi Krakowskich Muzeów autorzy projektu HERODEK.PL  –   Maja Kubacka, reżyser spektaklu „Nieudany Krewniak” i Grzegorz Graff, kustosz w Muzeum Etnograficznym w Krakowie – opowiedzą o swojej przygodzie poznawania i odczytywania twórczości Karola Wójciaka „Heródka”, rzeźbiarza z Lipnicy Wielkiej na Orawie.

Karol Wójciak „Heródek” (1892–1969) bezpiecznie umiejscowiony jako prymityw. Pastuch, rzeźbiarz i muzykant. Odkrywany, zapomniany i ponownie odkrywany. Choć zwany „orawskim Nikiforem”, nigdy nie doczekał takiej sławy jak jego artystyczny pobratymiec z Krynicy. Projekt HERODEK.PL ma na celu przywrócenie pamięci mieszkańcom Orawy i Małopolski o tym oryginalnym twórcy.

Autorzy strony www.herodek.pl przeprowadzili kwerendy w zbiorach małopolskich muzeów, a także nawiązali liczne kontakty z kolekcjonerami i miłośnikami sztuki ludowej. Efekty swoich poszukiwań zamieścili w galerii „Licznik Gnotków”, udostępniając wirtualne muzeum odnalezionych prac rzeźbiarza.       W ten sposób gromadzą materiał do planowanego w 2019 roku albumu i wystawy o życiu „Heródka”, jego naiwnej sztuce, wreszcie o Lipnicy Wielkiej pół wieku temu.

Spotkaniu będzie towarzyszyła prezentacja rzeźb „Heródka” ze zbiorów Muzeum Etnograficznego w Krakowie. Wstęp wolny.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym

Województwa Małopolskiego
cropped-cropped-cienkistog-kopia3.png