Grudzień 10, 2016

Premiera strony internetowej herodek.pl

Śmiało można powiedzieć, że 20 listopada – Dzień Otwartych Drzwi Muzeów Krakowskich, był dniem Karola Wójciaka Heródka.

W sali odczytowej Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli najpierw odbyły się warsztaty tematyczne wokół biografii i twórczości Heródka, które zorganizował Dział Edukacji MEK, a po nich odbyło się spotkanie dotyczące realizacji projektu Stowarzyszenia STOG o nazwie HERODEK.PL.

Oficjalna premiera udostępnionej przez nas strony internetowej, dedykowanej twórcy była pretekstem do spotkania się ludzi, którym twórczość bogoroba spod Babiej Góry jest bliska lub ma się taką stać. Na spotkanie przybyli licznie goście z Lipnicy Wielkiej – małej ojczyzny Heródka. Nie mogło tego dnia wśród nas zabraknąć Zespołu „Orawianie” im. Heródka, pod przewodnictwem Eugeniusza Karkoszki. Przybyli partnerzy projektu: Karolina Kowalczyk – dyrektor Gminnego Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej, reprezentująca również Urząd Gminy w Lipnicy Wielkiej; Janina Karkoszka z ramienia Zespołu Szkół Ogólnokształcących, dyrektor Szkoły Podstawowej nr 4 im dr. Emila Kowalczyka; przybyła także dyrekcja Muzeum – Orawskiego Parku Etnograficznego w Zubrzycy Górnej – pani Dominika Wachałowicz-Kiersztyn; Pani Ewa Macak reprezentująca Galerie d’Art Naif. Wśród gości była również rodzina Jerzego Darowskiego – odkrywcy Heródka. Przybyli także mieszkańcy Lipnicy Wielkiej pamiętający Karola Wójciaka: Emilia Kuliga z domu Żurek, Eugeniusz Pastwa, Jan Smreczak oraz nestor muzykantów lipnickich – Ludwik Młynarczyk. Swoimi barwnymi opowieściami o rzeźbiarzu stworzyli niepowtarzalną atmosferę pełną autentycznego wzruszenia i radości. Do nich dołączyli aktorzy spektaklu „Nieudany krewniak”: Jakub Kowalik i Krzysztof Jagła. O swoim spotkaniu z Heródkiem opowiedział również „człowiek z fotografii” -Zbigniew Poprawski, niejako wyszedł z niej po blisko 47 latach. Miło nam było gościć również naszego Mecenasa – Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w osobie p. Kamila Bartosika. Dziękujemy naszym Gościom, którzy swoim przybyciem uświetnili spotkanie i świętowali z nami sukcesy projektowe, a więc Lipniczaninom, Krakowianom zwiedzającym tego dnia Muzeum, członkom STOG-u, PTL/Oddział w Krakowie, przyjaciołom, przyjaciołom przyjaciół i wielbicielom sztuki Karola Wójciaka Heródka. Ponieważ spotkanie było podsumowaniem naszej wielomiesięcznej pracy, dziękujemy wszystkim partnerom projektu HERODEK.PL Spotkanie odbyło się dzięki uprzejmości jednego z nich-Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie, które udostępniło salę odczytową, zapewniło pomoc pracowników i przyjęło naszych Gości. O spotkaniu można przeczytać również na stronie naszego partnera lipnickiego Gminy Lipnica Wielka na Orawie, gdzie można obejrzeć bogatą dokumentację fotograficzną autorstwa Soni Ponickiej. Zapraszamy!

Zapraszamy również do odwiedzania prezentowanej przez nas na spotkaniu strony poświęconej rzeźbom Karola Wójciaka Heródka.

Poniżej fotograficzne wspomnienia ze spotkania w Muzeum Etnograficznym.

Fot. Krzysztof Rzepecki,

Fot. Krzysztof Rzepecki. Na zdjęciu zaproszeni goście.

dsc_0986_fot-marcin_wasik

Fot. Marcin Wąsik, na zdjęciu badacze dziejów i prac Heródka. Od lewej Grzegorz Graff, Maja Spychaj – Kubacka

Fot. Andrzej Habina

Fot. Marcin Wąsik