Marzec 18, 2017

Karol Wójciak – rzeźbiarz z Lipnicy Wielkiej – spotkanie z autorami projektu Herodek.pl

Maja Kubacka i Grzegorz Graff, członkowie Stowarzyszenia STOG,  na zaproszenie Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego Oddziału w Krakowie, wygłosili odczyt podsumowujący projekt HERODEK.PL i „co dalej” – o przyszłych planach związanych z projektem. HERODEK.PL to projekt realizowany przez STOG od kwietnia do grudnia ubiegłego roku. Miał na celu stworzenie bazy informacyjnej dot. Karola Wójciaka Heródka z Lipnicy Wielkiej na Orawie w formie dostępnej wszystkim strony internetowej. Projekt objął poszukiwania i katalogowanie znalezionych rzeźb. Obecnie w przeglądarce strony znanej jako Licznik Gnotków widnieje 100 rzeźb.

IMG_6452_

Będzie ich więcej – zapewniał Grzegorz Graff. – Po zakończeniu projektu nadal napływają do nas sygnały o potencjalnych osobach i miejscach przechowywania rzeźb. W większości sygnały dotyczą rzeźb należących do osób prywatnych. Chcemy do Licznika Gnotków włączyć kolekcję rzeźb Heródka znajdującą się w Państwowym Muzeum Etnograficznym w Warszawie. To aż 10 rzeźb.
W wyniku działań projektowych wzbogacono również archiwum muzeum o bogaty materiał zdjęciowy (kilkadziesiąt fotografii), dwa rękopisy wspomnień o Heródku, a baza bibliograficzna dostępna na www.herodek.pl zawiera ponad 98 adresów. Wszystkie te działania mają konsekwentnie doprowadzić do jubileuszowej wystawy w 50 lecie śmierci artysty. Przypadnie ona w 2019 roku.
Stowarzyszenie STOG stara się obecnie o pozyskanie środków na kontynuację projektu. Złożono ofertę w ramach otwartego konkursu ofert na realizację zadań publicznych województwa małopolskiego w obszarze kultury w 2017 r. pn. Mecenat Małopolski. Wkrótce ogłoszenie wyników konkursu.
W spotkaniu wzięli udział przeważnie członkowie Polskiego Towarzystwa Ludoznawczego O/Kraków. W trakcie dyskusji o projekcie przedstawiono tzw. nowe czytania twórczości Heródka, powrócił temat spektaklu pt. „Nieudany krewniak”. Premiera miała miejsce w 2012 roku.

IMG_6462_

Obecnie spektakl jest uśpiony- mówi Maja Kubacka, reżyserka i autorka dramatu.- Mamy nadzieję, że pozyskując środki na zorganizowanie wystawy, uda nam się zdobyć również pulę, która umożliwi wznowienie i pokaz spektaklu. Stałby się on niejako częścią wystawy.

Dziękujemy Polskiemu Towarzystwu Ludoznawczemu za zaproszenie do wygłoszenia odczytu i za wspieranie naszych działań. Wiele sygnałów o rzeźbach, czy możliwości dotarcia do osób, materiałów archiwalnych napływa do nas dzięki członkom PTL, którzy serdecznie zaangażowali się w pomoc w realizacji HERODKA.PL. To właśnie dzięki nim udało się np. zidentyfikować osobę z fotografii, którą nazwaliśmy Kobietą w Białej Garsonce. Na fotografii z kwietnia 1969 roku, autorstwa prof. Romana Reinfussa widać, jak nagrywa zgrzypiącego na swoich skrzypcach Heródka. Nadal szukamy heródkowych nut – mówią Maja Kubacka i Grzegorz Graff. Znalezienie ich po prawie pół wieku, byłoby prawdziwą sensacją. Nadal mamy taką nadzieję.

Oprac. Maja Kubacka, z mat. Stowarzyszenia STOG,

fot. Magdalena Dolińska PTL