Lipiec 3, 2017

Z Orawy w Świat

„Z Orawy w świat…” to kontynuacja projektu HERODEK.PL. „Będziemy nadal prowadzić poszukiwania rozproszonych rzeźb w regionie Małopolski, ale chcemy poszukać ich też w Polsce. Może uda się zobaczyć, jak wyglądała migracja tych jedynych w swoim rodzaju rzeźb.” – mówi Maja Kubacka. W ramach projektu stowarzyszenie planuje nie tylko dowiadywać się o kolejnych rzeźbach Heródka, ale też zmodernizować stronę herodek.pl „Zaskoczyła nas ilość wejść na stronę. Odwiedzający pochodzili aż z 11 krajów, w tym z 61 miejscowości, stąd pomysł przetłumaczenia kluczowych tekstów na język angielski, wyjścia z orawskim Heródkiem w świat.”- mówi Grzegorz Graff. Twórcy projektu wybierają się również do Lipnicy Wielkiej i Jabłonki z przygotowanym programem edukacyjnym dla dzieci i młodzieży. W spotkaniach mają wziąć udział najstarsi mieszkańcy Lipnicy pamiętający Heródka.  Te działania Stowarzyszenie STOG przeprowadzi przy wsparciu partnerów projektu: Gminy Lipnica Wielka na Orawie i Gminnego Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej na Orawie, Zespołowi Szkół Ogólnokształcących w Lipnicy Wielkiej  i  Stowarzyszeniu Rozwoju Orawy z Jabłonki. Nie zapomniano o Krakowie. W ramach projektu odbędą się dwa spotkania dla różnych grup wiekowych odbiorców: milusińskich i studentów. W przypadku studentów będzie to spotkanie-spacer. Przygotowują go Paulina Żądło, Grzegorz Graff i Żaneta Groborz-Mazanek. „Najpierw wyruszymy po Nieobjętej Ziemi. To ekspozycja, która od  2015 roku jest częścią stałej ekspozycji naszego muzeum. Nie mogło w Nieobjętej Ziemi zabraknąć  Heródka. Jest jej mieszkańcem, pełnoprawnym obywatelem. Potem wyruszymy do Galerii d’Art Naif Leszka Macaka na Kazimierzu. To punkt obowiązkowy na art brutowej mapie Polski. Przygotowujemy też pewną niespodziankę.”  – mówi Grzegorz Graff.

DSC_8233_fot_schubert

W przypadku dzieci będą to warsztaty, które poprowadzi Katarzyna  Szczęśniak. Na co dzień kojarzona z ARTzoną w Nowej Hucie, tym razem zawita ze swoim pomysłem w Muzeum Etnograficznym przy Placu Wolnica. Warsztaty potoczą się jako zabawa inspirowana formą i kolorystką rzeźb Heródka. Obie grupy odbiorów, na właściwym sobie poziomie przekazu mają szansę rozwinąć swoją wiedzę na temat trudnej w odbiorze sztuki. W przypadku spotkania ze studentami strona herodek.pl zostanie wykorzystana jako narzędzie edukacji. W przypadku dzieci, zajęcia będą nastawione przede wszystkim na interaktywność, pobudzenie ich wyobraźni i odwagi twórczej. Te dwa spotkania zostaną przeprowadzone w oparciu o współprace z partnerami projektu – Muzeum Etnograficznym im. Seweryna Udzieli w Krakowie i Galerią d’Art Naif w Krakowie i Stowarzyszeniem Psychiatria i Sztuka przy udziale Koła Artystyczno-Naukowego Instytutu Malarstwa i Edukacji Artystycznej Wydziału Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

Informacje o Zespole:

Grupa projektowa składa się z sześciu osób. Są to Grzegorz Graff etnograf Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie – opiekun kolekcji sztuki ludowej, Żaneta Groborz-Mazanek –  historyk sztuki, autorka publikacji i wystąpień dotyczących życia i twórczości Karola Wójciaka Heródka, Anna Szczepańska-Krasoń – redaktorka tekstów, Katarzyna Szczęśniak – specjalistka  social media i kulturoznawczyni. W tym roku dołączyła do nas Paulina Żądło. To nasz cenny nabytek. Paulina obserwowała projekt HERODEK.PL, teraz dołączyła do nas jako wolontariusz. Jest absolwentką studiów II stopnia na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie na kierunku Edukacja Artystyczna w zakresie sztuk plastycznych ze specjalizacją nauczycielską i multimedialną. Maja Kubacka – w 2012 roku rozpoczęła własne działania na rzecz nobilitacji Karola Wójciaka Heródka, m.in. napisała dramat wyreżyserowała spektakl o rzeźbiarzu, pt. „Nieudany krewniak”.

Więcej informacji znajdziecie Państwo w sekcji „Nasze Projekty”.

KOMUNIKAT:

Stowarzyszenie STOG i Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie poszukują kontaktu z osobami z Krakowa, Małopolski i Polski posiadającymi rzeźby Karola Wójciaka Heródka oraz informacje, czy inne materiały związane z artystą.

Kontakt:

Muzeum Etnograficzne Grzegorz Graff 12 430 55 75 lub grzegorz.graff@stowarzyszeniestog.pl

Stowarzyszenie STOG Maja Kubacka maja.kubacka@stowarzyszeniestog.pl

lub poprzez stronę www.herodek.pl

Profile społecznościowe:

Nieudany krewniak

Licznik Gnotków

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego” w ramach programu

MECENAT MAŁOPOLSKI 2017

logo-new-stopa16ea1