Wrzesień 1, 2017

Projekt jest współfinansowany ze środków finansowych Gminy Skawina

skawina

„Wakacje w ruchu 2.0”

W czasie wakacji Stowarzyszenie STOG realizowało nowy projekt skierowany do dzieci i młodzieży gminy Skawina.

W sierpniu 2017 roku w ramach projektu „Wakacje w ruchu 2.0” zrealizowaliśmy cykl wycieczek dla dzieci i młodzieży, mieszkańców Gminy. W projekcie udział wzięło wielu naszych podopiecznych z ubiegłego roku, a także uczestników programu Ogromnie Fajna Grupa. Dzieci lubią spędzać czas ze sobą i ze STOGiem!

Zorganizowaliśmy pięć wycieczek, których program miał na celu pokazanie dzieciom i podkreślenie walorów turystycznych Gminy, poznanie okolic Skawiny, naukę orientacji w terenie,  a także skonfrontowanie z własnymi słabościami podczas długiej i wymagającej wędrówki do Radziszowa. Ponadto chcieliśmy pokazać dzieciom sposoby na konstruktywne spędzanie wolnego czasu przy wykorzystaniu zasobów Skawiny i wzbudzić w nich dumę z ich małej ojczyzny.

Dodatkowo postanowiliśmy zorganizować niepowtarzalny rejs po Wiśle oraz odwiedzić (w czasie naszej wizyty skąpany w deszczu) Skansen Taboru Kolejowego w Chabówce. Kolejna nasza wyprawa prowadziła na odkryty basen na Gubałówce w Skawinie oraz Kopiec Kościuszki, który udało nam się obejrzeć w promieniach pięknego słońca! Na Kopcu mogliśmy zorientować mapę i wskazać w terenie, gdzie położona jest Skawina, do czego dodatkowym ułatwieniem były charakterystyczne kominy dawnej huty.

skawina1skawina3

Zależało nam na zbudowaniu zgranego zespołu z grupy dzieci w różnym wieku. Uczyliśmy się współpracy i komunikacji nastawionej na dobro członków grupy. W trakcie wspólnego spędzania czasu wspólnie dzieliliśmy radości i troski.

W zajęciach brały udział wspaniałe dzieci, pomysłowe i optymistyczne, a jednocześnie zmagające się z rozmaitymi troskami dna codziennego, które dzięki obecności pedagoga, który prowadził grupę udało się w części rozwikłać i wytłumaczyć.

Dzięki uzyskanej dotacji zrealizowaliśmy 40 godzin zajęć, zorganizowaliśmy 5 różnych wycieczek, pokonaliśmy pieszo ok. 20 km, przejechaliśmy pociągiem blisko 150 km, korzystając z komunikacji miejskiej jechaliśmy dwoma środkami transportu i trzema różnymi liniami oraz przepłynęliśmy statkiem ok. 10 km po Wiśle.

skawina4

Bardzo nas cieszą opinie uzyskane od dzieci, które podkreślały dobrą organizację, pozytywny stosunek prowadzącego zajęcia oraz zauważały atrakcyjność zajęć. Ogromną radość sprawił nam udział i zaangażowanie rodziców w realizację projektu, a wspólne spotkania z rodzicami oraz ich udział w wycieczkach dodatkowo stwarzały wspólną przestrzeń wymiany międzypokoleniowej.

skawina5

Projekt realizowany w okresie:  sierpień 2017

realizator: Marcin Jurczenko

Chcesz wiedzieć więcej? Zajrzyj tutaj: Nasze Projekty