Wrzesień 23, 2017

Heródek – Z Orawy w świat.

Już od kwietnia trwa projekt krakowskiego Stowarzyszenia STOG „Z Orawy w świat…”

Stowarzyszenie działa na rzecz przywracania pamięci o Karolu Wójciaku Heródku z Lipnicy Wielkiej. Od ponad roku prowadzi regionalną akcję poszukiwania i liczenia rzeźb tego artysty, muzykanta i społecznika zwanego „orawskim Nikiforem”. Powstała już strona internetowa dedykowana Heródkowi. W przeglądarce strony herodek.pl, zwaną Licznikiem Gnotków, zgromadzono 135 rzeźb.

Nowe Wydarzenia :

Tym razem Stowarzyszenie STOG wybiera się do Lipnicy Wielkiej z przygotowanym specjalnie programem edukacyjnym dla dzieci i młodzieży. Program jest skierowany do dzieci z Lipnicy Wielkieij i Gminy Jabłonka. Autorką scenariusza spotkania jest należąca do STOG-u Katarzyna Szczęśniak. Od lat jest blisko tematyki Heródka. W tandemie producenckim Studio GRADES jest koordynatorką projektów filmowych i realizatorką etnograficznych projektów promocyjnych m.in. filmu dotyczącego kolekcji rzeźb Karola Wójciaka Heródka w Muzeum im. Wł. Orkana w Rabce-Zdrój pt. „Heródek – Orawski Nikifor”

Spotkania będą mieć dwie części: edukacyjną i plastyczną. Część edukacyjną poprowadzą Maja Kubacka – reżyserka spektaklu „Nieudany krewniak”(2012) i Grzegorz Graff – kustosz Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie. Zawitają ze swoim programem z dziećmi 27 i 28 września do chałupy Smrecoka w Lipnicy Wielkiej 771, w miejscu, gdzie Karol Wójciak spędził dwa ostatnie lata życia. W spotkaniach mają wziąć udział zaproszeni najstarsi mieszkańcy Lipnicy pamiętający rzeźbiarza. Po części edukacyjnej dzieci udadzą się do Domu Ludowego na warsztaty plastyczne, które poprowadzi znana w Lipnicach Wielkiej i Małej Magdalena Smreczak. Celem spotkań ma być upowszechnianie postaci i twórczości Karola Wójciaka Heródka w jego małej ojczyźnie. Te działania odbędą się przy współpracy Stowarzyszenia STOG z Urzędem Gminy Lipnica Wielka, Gminnym Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej, szkołami w Lipnicy Wielkiej i Lipnicy Małej oraz  Stowarzyszeniem Rozwoju Orawy z Jabłonki.

Więcej informacji o projekcie na blogu i w zakładce „Nasze Projekty”.

KOMUNIKAT:

Stowarzyszenie STOG i Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie poszukują kontaktu z osobami z Krakowa, Małopolski i Polski posiadającymi rzeźby Karola Wójciaka Heródka oraz informacje, czy inne materiały związane z artystą.

Kontakt:

Muzeum Etnograficzne Grzegorz Graff 12 430 55 75 lub grzegorz.graff@stowarzyszeniestog.pl

Stowarzyszenie STOG Maja Kubacka maja.kubacka@stowarzyszeniestog.pl

lub poprzez stronę www.herodek.pl

Profile społecznościowe:

Nieudany krewniak

Licznik Gnotków

Informacje z materiałów Stowarzyszenia STOG, oprac. Maja Kubacka, Grzegorz Graff

fot. Karol Wójciak Heródek, Archiwum Muzeum Etngraficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie.

„Z Orawy w świat…” – projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach programu MECENAT MAŁOPOLSKI 2017

Logo-Małopolska-V-RGB

Bez kategorii # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,