Listopad 3, 2017

Spotkania edukacyjne w ramach projektu „Z Orawy w świat…”

Spotkania edukacyjne z młodzieżą na temat

Karola Wójciaka Heródka

W dniach 27 i 28 września Maja Kubacka i Grzegorz Graff – członkowie Stowarzyszenia STOG z Krakowa, w ramach projektu „Z Orawy w świat…” przeprowadzili w Lipnicy Wielkiej dwa spotkania edukacyjne na temat Karola Wójciaka Heródka. Spotkania zostały pomyślane jako forma edukacji pozaszkolnej, służąca zdobywaniu wiedzy o zapomnianym twórcy lokalnym Karolu Wójciaku Heródku a przez to, wzmacnianiu tożsamości kulturowej. Spotkania przebiegały według przygotowanego pod tym kątem scenariusza.

Spotkania edukacyjne z młodzieżą

Więcej o spotkaniach:

Scenariusz spotkań opracowała należąca do STOG-u Katarzyna Szczęśniak – specjalistka ds. mediów społecznościowych, kulturoznawczyni. Jej pasją jest praca ze ze społecznościami lokalnymi. Ma wiele osiągnięć na tym polu. Od lat jest blisko tematyki Heródka. W tandemie producenckim Studio GRADES jest koordynatorką projektów filmowych i realizatorką etnograficznych projektów promocyjnych m.in. filmu dotyczącego kolekcji rzeźb Karola Wójciaka w Muzeum im. Wł. Orkana w Rabce-Zdrój pt. „Heródek – Orawski Nikifor” patrz: tutaj.

Spotkania edukacyjne odbyły się w chałupie Jana Smreczaka, Lipnica Wielka 771,  w miejscu gdzie Heródek spędził ostatnie lata życia. Uczestnicy zostali zrekrutowani ze szkół Szkoły Nr 4 im. Emila Kowalczyka w Lipnicy- Przywarówce, kl. V i VI – grupa licząca 40 osób i Szkoły Nr 3 w Lipnicy Małej gimnazjum kl. III i II – grupa licząca 30 osób. Wliczając w to jeszcze osoby pośrednio zaangażowane, działanie projektowe objęło około 90 osób.

Spotkania z młodzieżą

Co robiliśmy:

W czasie spotkań uczestnicy obejrzeli izbę, podwyrce, w którym spał Heródek, przygotowaną prezentację multimedialną,  wzięli udział w rozmowie o artyście. Wysłuchali także wspomnień Jana Smreczaka i Emilii Kuligi, którzy doskonale pamiętają Karola Wójciaka. Ponadt obejrzeli film,  który dzięki staraniom Stowarzyszenia STOG można już oglądać za pośrednictwem bezpłatnego serwisu internetowego. Film pochodzi z archiwum Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie. To wiodący partner naszego projektu. Na zakończenie części edukacyjnej wszyscy otrzymali pamiątkowe przypinki, a następnie udali się na lipnicki cmentarz, gdzie pokazano im miejsce pochówku Heródka. Po części edukacyjnej, w Domu Ludowym odbyły się warsztaty plastyczne, które poprowadziła Magdalena Smreczak z Lipnicy Małej. Tematem przewodnim warsztatów była forma i faktura. Powstały prace przestrzenne, przypominające Heródkowe gnotki. Uczniowie mogli zgłosić te prace do konkursu „Podtrzymać pamięć o Heródku”. Po spotkaniach opiekunom grup zostały rozdana ankieta. Ankieta została również specjalnie opracowana pod kątem zadania. Jej autorką jest również należąca do STOG-u Anna Szczpańska-Krasoń. Uczniowie wypełnili ankietę w ramach zajęć szkolnych (plastyka, godzina wychowawcza). Wyniki ankiety posłużą nam do dalszych działań związanych z artystą.

spotkania z młodzieżą

Stowarzyszenie STOG dziękuje:

Dziękujemy p. Janowi Smreczakowi, który  bezpłatnie udostępnił chałupę i gościł uczniów wraz  ze Stowarzyszeniem STOG. Dziękujemy nauczycielom, którzy w znaczący sposób przyczynili się do sukcesu tych spotkań. Przebiegły we wspaniałej atmosferze. Po spotkaniu młodzież zadeklarowała solidarnie przyjść następnego dnia do szkoły ubrana w… krawaty. Wiemy, że inne klasy, które nie zdołały wziąć udział w spotkaniu, zgłosiły taką chęć. Zostaliśmy zaproszeni do Szkoły w Lipnicy Małej! Działania odbyły się  dzięki współpracy STOG-u z Gminnym Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej, Szkołą Nr 4 im. Emila Kowalczyka w Lipnicy- Przywarówce, Szkołą Nr 3 w Lipnicy Małej, Stowarzyszeniem Rozwoju Orawy z Jabłonki i Domem Wczasowym „Orawa” Lidii i Jana Pindziaków.  Dziękujemy i mamy nadzieję na kontynuacje tej inicjatywy!

spotkania z młodzieżą

Projekt „Z Orawy w świat…” to kontynuacja projektu HERODEK.PL.

Z Orawy w świat…” projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach programu MECENAT MAŁOPOLSKI 2017

Logo-Małopolska-V-RGB

Heródek # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,