Grudzień 29, 2017

Zakończenie projektu „Z Orawy w świat…”

Dobiega końca nasz  projekt

„Z Orawy w świat…”

„Z Orawy w świat…” to kontynuacja zeszłorocznego projektu HERODEK.PL

Działamy na rzecz przywracania pamięci o Karolu Wójciaku „Heródku” z Lipnicy Wielkiej – rzeźbiarza, muzykanta i społecznika zwanego „Orawskim Nikiforem”. W wyniku starań STOG-u ze środków Województwa Małopolskiego w ramach projektu HERODEK.PL powstała w 2016 roku strona internetowa dedykowana twórcy z Orawy: herodek.pl. To pierwsza w Polsce baza informacyjna dotycząca  Heródka, a także internetowa galeria dzieł prymitywisty.

W tej edycji projektu znaleźliśmy i skatalogowaliśmy 41 rzeźb artysty (planowaliśmy 35).

W internetowym katalogu widnieje już kolekcja rzeźb z Państwowego Muzeum Etnograficznego w Warszawie oraz pojedyncze eksponaty prywatnych właścicieli rozproszonych w Małopolsce. Łącznie w wyniku poszukiwań rzeźb w trakcie obu edycji projektu stan w Liczniku wynosi obecnie 138 rzeźb. Nie udało nam się uzyskać zgód na opublikowanie wizerunków 3 ze znalezionych rzeźb. Mamy jednak  informacje o kolejnych potencjalnych właścicielach dzieł. Odnieśliśmy sukces w dziedzinie gromadzenia archiwaliów związanych z artystą. Dzięki naszym działaniom Archiwum Muzeum Etnograficznego w Krakowie wzbogaciło się o kolejne fotografie tradycyjne lub w formie cyfrowej, skany, kopie i oryginały artykułów, a kolekcja muzeum o kolejna rzeźbę! Ten bezcenny dar  przekazała dla muzeum mieszkanka Krakowa.

fot_K_Schubert_3

Osiągnięcia projektu:

Działania projektowe przyniosły także zupełnie nowy materiał zdjęciowy budujący konteksty wokół Heródka. Materiał powstał w Krakowie i ukazuje rzeźbę Karola Wójciaka Heródka „Chrystusa Zmartwychwstałego” z kolekcji Leszka Macaka w różnych miejscach miasta. Ta swoista peregrynacja rzeźby po aglomeracji nawiązywała do zwyczaju artysty wynoszenia swoich rzeźb w naturę. Cykl zdjęć powstał specjalnie na potrzeby artykułu „Heródek pod Baranami” [tekst Maja Kubacka, red. J. Krasoń], zamówionego przez Miesięcznik „Kraków”, opublikowanego tamże [Nr 10 październik 2017]. Autorką zdjęć jest Klaudyna Schubert od lat wspierająca bezinteresownie działania wokół artysty.

Strona herodek.pl została poddana modernizacji i wzbogaci się o nasze nowe artykuły dotyczące badań nad życiem i twórczością Karola Wójciaka. Będzie też na niej wgląd do przekładu kluczowych artykułów na język angielski.

Ważną częścią projektu „Z Orawy w świat…” były spotkania edukacyjne przeprowadzone przez nas na Orawie i w Krakowie. Spotkania na Orawie objęły łącznie bezpośrednio i pośrednio około 100 osób! Nasi słuchacze byli w różnym wieku: dzieci, młodzież i studenci – w Krakowie. Wyraźnym skutkiem spotkań na Orawie był m. in. zauważalny wzrost zainteresowania dzieci i młodzieży konkursem literackim im. Piotra Borowego organizowanym przez Orawską Bibliotekę Publiczną w Jabłonce. W tegorocznej XXXVIII edycji konkursu zgłoszono dużą ilość prac o tematyce związanej z Heródkiem. Czynimy starania, żeby włączyć te utwory do Bibliografii artysty, którą ciągle rozbudowujemy. http://herodek.pl/bibliografia/

Partnerzy:

Działania edukacyjne na Orawie wspierali partnerzy: Jan Smreczak, Gminne Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej na Orawie, Stowarzyszenie Rozwoju Orawy z Jabłonki, Szkoła Podstawowa Nr 4 im dr Emila Kowalczyka i Szkoła Nr 3 w Lipnicy Małej. Natomiast działania edukacyjne w Krakowie wspierali: partner wiodący Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie, a także Galeria d’Art Naif w Krakowie, Stowarzyszeniem Psychiatria i Sztuka im. dr Andrzeja Kowala, Koło Artystyczno-Naukowe Instytutu Malarstwa i Edukacji Artystycznej Wydziału Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie, a także wolontariuszki Paulina Żądło i Marzena Wąchała.

Materiały projketowe:

W ramach dokumentowania naszych działań opracowaliśmy foto-książkę. Zawarliśmy w niej pewien wybór materiałów, które udało nam się zgromadzić w dwóch edycjach projektu. Są to zdjęcia gnotków z Licznika i ich ujęcia w warunkach przed zakupem, zdjęcia archiwalne do których dotarliśmy w czasie kwerend u osób prywatnych,  zdjęcia z naszych spotkań edukacyjnych. Dwa egzemplarze tej książki powędrują na Orawę, jeden do naszego Grantodawcy.

DSC00059

Projekt „Z Orawy w świat…” realizowany był przy wsparciu Województwa Małopolskiego w ramach programu MECENAT MAŁOPOLSKI 2017

To był bardzo Heródkowy rok!

Nie można pominąć faktu, że równolegle udzielaliśmy się gościnnie w działaniach na rzecz Heródka w ramach wydarzeń nie związanych bezpośrednio z naszym projektem. Obserwujemy, że pośrednio nasze działania promieniują na przeróżne inicjatywy związane z Heródkiem. Do kluczowego zdarzenia doszło w tym roku w Lipnicy Wielkiej na Orawie. Dzięki staraniom Gminnego Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej i grupy nieformalnej „Pomocni” (Karolina Kowalczyk, Monika Klapisz, Bronisław Kowalczyk, Magdalena Kostrzewa-Smreczak) przeprowadzono projekt pn: „Podtrzymać pamięć o Heródku – zapoczątkowanie prac w chałupie pamięci Heródka”. Chałupa, w której ostatnie lata życia spędził rzeźbiarz funkcjonuje już jako miejsce spotkań i lekcji tematycznych prowadzonych przez Magdalenę Kostrzewę-Smreczak. Projekt zrealizowano w ramach dofinansowania ze środków Programu „Działaj Lokalnie 2017” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności Realizowanego przez Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Stowarzyszenie Rozwoju Orawy. Nasze Stowarzyszenie wspierało inicjatywę w kwestii pomocy w gromadzeniu materiału zdjęciowego do miejsca pamięci o artyście. Natomiast Maja została też zaproszona do jurorowania w konkursie plastycznym w ramach projektu „Podtrzymać pamięć o Heródku”. Więcej informacji na stronie.

Ponadto:

Grzegorz Graff przewodził seminarium poświęconemu sztuce ludowej i nieprofesjonalnej grupie studentów III roku Etnologii z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Jagiellońskiego (czerwiec 2017). W ramach projektu „Orawa, Orawa na Orawie” Maja Kubacka wraz z Muzeum Etnograficznym w Krakowie i Stowarzyszeniem Rozwoju Orawy z Jabłonki współorganizowała pokaz filmu „Dziwni artyści po obu stronach Babiej Góry”.  Pokaz miał miejsce w Domu Ludowym w Lipnicy Wielkiej (lipiec 2017). W obrębie tego samego projektu  przeprowadziła warsztaty teatralne, opracowała tekst i wyreżyserowała spektakl „Nasz Heródek lipnicki”. W projekcie wzięli udział członkowie społeczności Lipnicy Wielkiej, Lipnicy Małej i Chyżnego (czerwiec-listopad 2017). Żaneta Groborz-Mazanek ze swoim wykładem „Fenomen twórczości Karola Wójciaka (Heródka) z Lipnicy Wielkiej” wystąpiła na konferencji „Outsiderzy pogranicza polsko-słowackiego” w Nowym Targu. Ze strony Polski organizatorem wydarzenia był Związek Euroregion „Tatry” Nowy Targ, a ze strony Słowacji Združenie Región „Tatry” w Kieżmarku (wrzesień 2017). Ponadto Maja wsparła też niezależnie działania muzykanta i psychologa Krystiana Pisowicza. Krystian przeprowadził warsztaty arteterapeutyczne i przedstawił panel dotyczący prymitywizmu sztuki Heródka w ramach III Kongresu Kultury w Nowym Sączu oraz mówił o muzyce Wójciaka prezentując styl gry a’ la Heródek w wykonaniu Ludwika Młynarczyka z Kiczor. Korzystał z materiałów udostępnionych przez Maję Kubacką. W tym roku

Nasze dotychczasowe działania są przygotowaniami do planowanej w 2019 roku wystawy w 50-lecie śmierci Artysty pn. NOVY MIT/ TROPY HERODKA 2019 i wydania publikacji.  STOG i Muzeum Etnograficzne w Krakowie mają być jej głównymi współorganizatorami wystawy, a deklaracje współpracy przedstawiło stowarzyszenie Rozwoju Orawy z Jabłonki.

Partnerzy:

Jesteśmy wspierani przez wielu partnerów, tj. najważniejsze muzea etnograficzne w Małopolsce: wiodący partner Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie oraz Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce-Zdrój, Orawski Park Etnograficzny w Zubrzycy Górnej, Muzeum Tatrzańskie im. Dra Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem, a także Stowarzyszenie Rozwoju Orawy, Urząd Gminy Lipnica Wielka, Gminne Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej, Szkoła Podstawowa Nr 4 im. Emila Kowalczyka w Lipnicy – Przywarówce, Szkołę nr 3 w Lipnicy Małej, Zespół „Orawianie” im. Heródka, Stowarzyszenie Psychiatria i Sztuka im dr Andrzeja Kowala, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze Oddział w Krakowie, Galerie d’Art Naif Leszka Macaka, Miesięcznik Kulturowy FUSS, Dom Wczasowy „Orawa”.

Zapraszamy:

herodek.pl

FB Nieudany krewniak

FB Licznik Gnotków

FB Stowarzyszenie STOG

inf. oprac. Maja Kubacka.

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego

Logo-Małopolska-V-RGB