DSC_8233_fot_schubert

„Z Orawy w świat” to nowy projekt Stowarzyszenia STOG.

Stowarzyszenie działa na rzecz przywracania pamięci o Karolu Wójciaku „Heródku” z Lipnicy Wielkiej. Od roku prowadzi regionalną akcję poszukiwania i liczenia rzeźb tego artysty, muzykanta i społecznika zwanego „orawskim Nikiforem”. W wyniku starań STOG-u ze środków Województwa Małopolskiego w ramach projektu HERODEK.PL powstała już strona internetowa dedykowana twórcy z Orawy. To pierwsza w Polsce baza informacyjna dotycząca  Heródka, a także internetowa galeria jego dzieł – rzeźb prymitywisty. W wyniku dotychczasowych prac stowarzyszenia udało się m.in. zgromadzić i udostępnić archiwalia takie jak fotografie, niemy film autorstwa prof.Romana Reinfussa. W internetowej przeglądarce strony herodek.pl zwanej Licznikiem Gnotków, zgromadzono 101 rzeźb. „Już wiemy, że będzie ich więcej” – mówią Maja Kubacka i Grzegorz Graff – autorzy projektu.

herodek_01

Informacja o partnerach projektu:

Stowarzyszenie STOG jest wspierane przez wielu partnerów, tj. najważniejsze muzea etnograficzne w Małopolsce: wiodący partner Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie oraz Muzeum im. Władysława Orkana w Rabce-Zdrój, Orawski Park Etnograficzny w Zubrzycy Górnej, Muzeum Tatrzańskie im. Dra Tytusa Chałubińskiego w Zakopanem, a także Urząd Gminy Lipnica Wielka, Gminne Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej, Szkoła Podstawowa Nr 4 im. Emila Kowalczyka w Lipnicy – Przywarówce, Zespół Szkół Ogólnokształcących w Lipnicy Wielkiej, Zespół „Orawianie” im. Heródka, Stowarzyszenie Psychiatria i Sztuka, Polskie Towarzystwo Ludoznawcze Oddział w Krakowie, Stowarzyszenie Rozwoju Orawy, Galerie d’Art Naif Leszka Macaka, Miesięcznik Kulturowy FUSS, Dom Wczasowy „Orawa”.

Informacje dodatkowe:

Przypomnijmy: poprzez internetowy Licznik Gnotków na stronie herodek.pl odbywa się tak naprawdę zbiórka eksponatów na planowaną monograficzną pierwszą, tak dużą w XXI w. wystawę dedykowaną Wójciakowi. Stowarzyszenie STOG wraz z głównym partnerem Muzeum Etnograficznym im. Seweryna Udzieli w Krakowie, będą czynić starania o pozyskanie środków na zorganizowania wystawy i wydanie towarzyszącej publikacji.  Wystawa miałaby się składać z rzeźb wypożyczonych od osób i instytucji, a które to rzeźby teraz można oglądać na stronie. Ta wystawa byłaby formą jubileuszu 50 lecia śmierci Heródka, która wypadnie w 2019 r.

Więcej informacji znajdą Państwo na blogu.

DSC_8227_fot_schubert

KOMUNIKAT:

Stowarzyszenie STOG i Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie poszukują kontaktu z osobami z Krakowa, Małopolski i Polski posiadającymi rzeźby Karola Wójciaka Heródka oraz informacje, czy inne materiały związane z artystą.

Kontakt:

Muzeum Etnograficzne Grzegorz Graff 12 430 55 75 lub grzegorz.graff@stowarzyszeniestog.pl

Stowarzyszenie STOG Maja Kubacka maja.kubacka@stowarzyszeniestog.pl

lub poprzez stronę www.herodek.pl

Profile społecznościowe:

Nieudany krewniak

Licznik Gnotków

000017

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego” w ramach programu

MECENAT MAŁOPOLSKI 2017

logo-new-stopa16ea1