Klauzula informacyjna dla członka Stowarzyszenia STOG
21/05/19 RODO # , , , ,

Klauzula informacyjna dla członka Stowarzyszenia STOG

Klauzula informacyjna dla członka

STOWARZYSZENIA STOG

 

Zgodnie z art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) – dalej RODO

informujemy, że:

1. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Stowarzyszenie STOG z siedzibą w Krakowie, ul. Wilgotna 4, 30-662 Kraków.

2. Administrator danych nie jest zobowiązany do powołania inspektora ochrony danych. Administrator danych nie powołał inspektora ochrony danych. W sprawach dotyczących ochrony danych osobowych można kontaktować się poprzez adres e-mail: kontakt@stowarzyszeniestog.pl lub listownie, na adres stowarzyszenia podany powyżej.

3. Pani/Pana dane osobowe przetwarzane są w celach:

a) realizacji zadań statutowych Administratora,

b) członkostwa w Stowarzyszeniu STOG,

c) budowania dobrego wizerunku Administratora,

d) techniczno-organizacyjnych,

 

4. Podstawa prawna przetwarzania danych osobowych:

a) przetwarzanie Pani/Pana danych wizerunkowych odbywa się  na podstawie wyrażonej przez Pani/Pana zgody, tj. na podstawie artykułu 6 ust. 1 lit. a) RODO,

b) przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych jest niezbędne do wykonania zadań realizowanych w interesie publicznym i odbywa się na podstawie artykułu 6 ust. 1 lit. e) RODO,

c) przetwarzanie Pani/Pana danych osobowych jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora w związku z prowadzoną działalnością statutową i odbywa się na podstawie artykułu 6 ust. 1 lit. f) RODO.

d) Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępnione/powierzone wyłącznie podmiotom uprawnionym do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa, a także współpracownikom Administratora, zewnętrznemu biuru rachunkowemu.

 

5. Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres niezbędny do realizacji ww. celów oraz obowiązków archiwalnych i statystycznych, jak również dla udokumentowania działalności Administratora.

6. Posiada Pani/Pan prawo do: żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, a także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie gdy przetwarzanie danych odbywa się na jej podstawie.

7. Posiada Pani/Pan prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

8. Podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest niezbędne do przyjęcia Pani/Pana w poczet członków Stowarzyszenia STOG oraz uczestniczenia i korzystania z wydarzeń organizowanych i prowadzonych przez Administratora w ramach działalności statutowej. Wyrażanie zgody na przetwarzanie Pani/Pana danych wizerunkowych jest dobrowolne.

9. Udostępnione przez Panią/Pana dane nie będą podlegały profilowaniu. Profilowanie to – zgodnie z art. 4 pkt 4) RODO dowolna forma zautomatyzowanego przetwarzania danych osobowych, która polega na wykorzystaniu danych osobowych do oceny niektórych czynników osobowych osoby fizycznej, w szczególności do analizy lub prognozy aspektów dotyczących efektów pracy tej osoby fizycznej, jej sytuacji ekonomicznej, zdrowia, osobistych preferencji, zainteresowań, wiarygodności, zachowania, lokalizacji lub przemieszczania się.

10. Administrator danych nie będzie przekazywał Pani/Pana danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.

no responses
Konferencja Zapełniona Pustka – Zaproszenie
22/09/18 Heródek # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Konferencja Zapełniona Pustka – Zaproszenie

KONFERENCJA INTERDYSCYPLINARNA

ZAPEŁNIONA PUSTKA

– spotkanie wokół powstającej monografii Karola Wójciaka Heródka

26.10.2018 i 28.10 2018, Kraków

 

 

W ramach przygotowań do obchodów 50. rocznicy  śmierci Karola  Wójciaka Heródka z Lipnicy Wielkiej na Orawie (1892-1969), Stowarzyszenie STOG wraz z Muzeum Etnograficznym im. Seweryna Udzieli w Krakowie i  grupą organizacji partnerskich organizują interdyscyplinarną konferencję dotyczącą artysty.

Konferencja będzie mieć tryb dwudniowy: 26.10.2018, piątek  i 28.10 2018, niedziela

 

ZAPEŁNIONA PUSTKA to spotkanie wokół powstającej monografii Karola Wójciaka. Wielu znawców sztuki ludowej, naiwnej i outsider art może zdziwi fakt, że twórca takiego kalibru jak Heródek nie doczekał jeszcze tego typu opracowania na swój temat. Wreszcie  pojawiła się szansa na etnograficzny i kulturowy must have… Pierwsza i nowa opowieść o rzeźbiarzu gnotków z Lipnicy Wielkiej na Orawie powstanie z dotacji Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach programu „Kultura ludowa i tradycyjna” na lata 2018/19.

Tytuł konferencji nawiązuje do luki, która czekała na wypełnienie przez 50 lat.  Prelekcje wygłoszą zaproszeni do współpracy autorzy. Uczestnicy konferencji będą mieli wyjątkową możliwość skonfrontowania zebranego materiału teoretycznego o artyście z formami przekazu jakimi są fotografia, rzeźba, film i spektakl.

ZAPEŁNIONA PUSTKA jest adresowana do osób szeroko zainteresowanych kulturą i sztuką, zjawiskami ze styku sztuki, etnografii, antropologii kulturowej, psychologii; do wielbicieli sztuki ludowej, naiv, outsider art. Także do tych, którzy dopiero chcieliby poznać artystę i przybliżyć się do jego sztuki. Konferencja może być też formą poszerzenia edukacyjnej podstawy programowej dla młodzieży licealnej klas humanistycznych i profilowanych liceów artystycznych plastycznych, teatralno-filmowych; studentów kierunków humanistycznych, m. in. teatrologii, historii sztuki, etnologii, arteterapii, itp.

Serdecznie zapraszamy

Organizatorzy i Zespół Konferencji

Maja Kubacka STOG

 

Program Konferencji ZAPEŁNIONA PUSTKA

dzień 1

26 października (piątek): odczyty prelegentów/pokazy filmów

Wystawa fotografii rzeźb Karola Wójciaka, „Podróże z Herod-kiem”, fot. Klaudyna Schubert /Kraków

i prezentacja rzeźbiarskich instalacji „OSTRĘGI”, wyk. Magdalena Kostrzewa-Smreczak i Marian Smreczak/Lipnica Mała

miejsce: Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli/Kraków, plac Wolnica 1, tel. 12 430 60 23,

wstęp wolny, program, rejestracja: www.etnomuzeum.eu

 

dzień 2

28 października (niedziela) pokaz spektaklu „Nasz Heródek lipnicki. Posiad teatralny/spotkanie z twórcami,

miejsce: Scena SCKM Staromiejskie Centrum Kultury Młodzieży/Kraków, ul. Wietora 15,

tel. 12 430 50 90, wstęp wolny, rezerwacja miejsc: scena.tanca.sckm@gmail.com

 

Zapisy na konferencję ZAPEŁNIONE MIEJSCE

Szczegółowe informacje i rejestracja udziału do dnia 15 października 2018 roku poprzez formularz zgłoszeniowy  do pobrania na stronie Muzeum Etnograficznego  im. Seweryna Udzieli: http://etnomuzeum.eu/

 

Informacje dostępne także na stronach Stowarzyszenia STOG: http://stowarzyszeniestog.pl/, oraz: https://leaderorawa.pl/, http://herodek.pl/, http://psychiatriaisztuka.pl/

 

Organizatorzy:

Stowarzyszenie Rozwoju Orawy/Jabłonka

Stowarzyszenie STOG/Kraków

Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli/Kraków

Polskie Towarzystwo Ludoznawcze/Oddział Kraków

Stowarzyszenie Psychiatria i Sztuka im. dr Andrzeja Kowala/Kraków

Galerie d’Art Naif Leszek Macak/Kraków

 

Zespół Konferencji:

Paulina Żądło – organizacja i obsługa konferencji/promocja /Stowarzyszenie PiS Kraków

Magdalena Urbańska – kontakty z mediami/promocja

Grzegorz Graff – organizacja MEK/PTL

Jan Burnat – logo konferencji, elementy graficzne, przygotowanie graficzne/STOG

Maja Kubacka – reprezentacja projektu/prowadzenie konferencji STOG/PTL

 

Osoby zainteresowane wzięciem udziału w Konferencji, proszone są o przesłanie formularza zgłoszeniowego na adres e-mail: konferencja.herodek@gmail.com lub graff@etnomuzeum.eu

 

 

UDZIAŁ W KONFERENCJI I W WYDARZENIACH TOWARZYSZĄCYCH JEST BEZPŁATNY

Nocleg i wyżywienie Uczestnicy Konferencji organizują we własnym zakresie

 

 

 

Konferencja zorganizowana w ramach projektu „Heródek – rzeźbiarz gnotków z Lipnicy Wielkiej” Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego”

 

            

 

 

 

 

 

 

 

 

no responses
Z Orawy w Świat
03/07/17 Bez kategorii # , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Z Orawy w Świat

 

„Z Orawy w świat…” to kontynuacja projektu HERODEK.PL. „Będziemy nadal prowadzić poszukiwania rozproszonych rzeźb w regionie Małopolski, ale chcemy poszukać ich też w Polsce. Może uda się zobaczyć, jak wyglądała migracja tych jedynych w swoim rodzaju rzeźb.” – mówi Maja Kubacka. W ramach projektu stowarzyszenie planuje nie tylko dowiadywać się o kolejnych rzeźbach Heródka, ale też zmodernizować stronę herodek.pl „Zaskoczyła nas ilość wejść na stronę. Odwiedzający pochodzili aż z 11 krajów, w tym z 61 miejscowości, stąd pomysł przetłumaczenia kluczowych tekstów na język angielski, wyjścia z orawskim Heródkiem w świat.”- mówi Grzegorz Graff. Twórcy projektu wybierają się również do Lipnicy Wielkiej i Jabłonki z przygotowanym programem edukacyjnym dla dzieci i młodzieży. W spotkaniach mają wziąć udział najstarsi mieszkańcy Lipnicy pamiętający Heródka.  Te działania Stowarzyszenie STOG przeprowadzi przy wsparciu partnerów projektu: Gminy Lipnica Wielka na Orawie i Gminnego Centrum Kultury w Lipnicy Wielkiej na Orawie, Zespołowi Szkół Ogólnokształcących w Lipnicy Wielkiej  i  Stowarzyszeniu Rozwoju Orawy z Jabłonki. Nie zapomniano o Krakowie. W ramach projektu odbędą się dwa spotkania dla różnych grup wiekowych odbiorców: milusińskich i studentów. W przypadku studentów będzie to spotkanie-spacer. Przygotowują go Paulina Żądło, Grzegorz Graff i Żaneta Groborz-Mazanek. „Najpierw wyruszymy po Nieobjętej Ziemi. To ekspozycja, która od  2015 roku jest częścią stałej ekspozycji naszego muzeum. Nie mogło w Nieobjętej Ziemi zabraknąć  Heródka. Jest jej mieszkańcem, pełnoprawnym obywatelem. Potem wyruszymy do Galerii d’Art Naif Leszka Macaka na Kazimierzu. To punkt obowiązkowy na art brutowej mapie Polski. Przygotowujemy też pewną niespodziankę.”  – mówi Grzegorz Graff.

DSC_8233_fot_schubert

W przypadku dzieci będą to warsztaty, które poprowadzi Katarzyna  Szczęśniak. Na co dzień kojarzona z ARTzoną w Nowej Hucie, tym razem zawita ze swoim pomysłem w Muzeum Etnograficznym przy Placu Wolnica. Warsztaty potoczą się jako zabawa inspirowana formą i kolorystką rzeźb Heródka. Obie grupy odbiorów, na właściwym sobie poziomie przekazu mają szansę rozwinąć swoją wiedzę na temat trudnej w odbiorze sztuki. W przypadku spotkania ze studentami strona herodek.pl zostanie wykorzystana jako narzędzie edukacji. W przypadku dzieci, zajęcia będą nastawione przede wszystkim na interaktywność, pobudzenie ich wyobraźni i odwagi twórczej. Te dwa spotkania zostaną przeprowadzone w oparciu o współprace z partnerami projektu – Muzeum Etnograficznym im. Seweryna Udzieli w Krakowie i Galerią d’Art Naif w Krakowie i Stowarzyszeniem Psychiatria i Sztuka przy udziale Koła Artystyczno-Naukowego Instytutu Malarstwa i Edukacji Artystycznej Wydziału Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie.

Informacje o Zespole:

Grupa projektowa składa się z sześciu osób. Są to Grzegorz Graff etnograf Muzeum Etnograficznego im. Seweryna Udzieli w Krakowie – opiekun kolekcji sztuki ludowej, Żaneta Groborz-Mazanek –  historyk sztuki, autorka publikacji i wystąpień dotyczących życia i twórczości Karola Wójciaka Heródka, Anna Szczepańska-Krasoń – redaktorka tekstów, Katarzyna Szczęśniak – specjalistka  social media i kulturoznawczyni. W tym roku dołączyła do nas Paulina Żądło. To nasz cenny nabytek. Paulina obserwowała projekt HERODEK.PL, teraz dołączyła do nas jako wolontariusz. Jest absolwentką studiów II stopnia na Wydziale Sztuki Uniwersytetu Pedagogicznego w Krakowie na kierunku Edukacja Artystyczna w zakresie sztuk plastycznych ze specjalizacją nauczycielską i multimedialną. Maja Kubacka – w 2012 roku rozpoczęła własne działania na rzecz nobilitacji Karola Wójciaka Heródka, m.in. napisała dramat wyreżyserowała spektakl o rzeźbiarzu, pt. „Nieudany krewniak”.

Więcej informacji znajdziecie Państwo w sekcji „Nasze Projekty”.

KOMUNIKAT:

Stowarzyszenie STOG i Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie poszukują kontaktu z osobami z Krakowa, Małopolski i Polski posiadającymi rzeźby Karola Wójciaka Heródka oraz informacje, czy inne materiały związane z artystą.

Kontakt:

Muzeum Etnograficzne Grzegorz Graff 12 430 55 75 lub grzegorz.graff@stowarzyszeniestog.pl

Stowarzyszenie STOG Maja Kubacka maja.kubacka@stowarzyszeniestog.pl

lub poprzez stronę www.herodek.pl

Profile społecznościowe:

Nieudany krewniak 

Licznik Gnotków 

Stowarzyszenie STOG

 

Projekt realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego” w ramach programu

MECENAT MAŁOPOLSKI 2017

logo-new-stopa16ea1

no responses